Välj en sida

Sjätte gången, och även Internationella kvinnodagen! Pink Programming, och Pinkwebdev såklart, finns till för att inspirera och motivera fler kvinnor till att arbeta med programmering. Att hitta någon att se upp till kan vara svårt i den här branschen då många kvinnor som lett utvecklingen framåt hamnat i skymundan. Internetmuseum har en hel temasida tillägnad dessa digitala pionjärer, för den som är sugen på att läsa lite mer.

Dagens mat

Dagens mat, med bland annat mandelbollar, quinoa tabbouleh, hummus
Idag avnjöts en läcker måltid bestående av quinoa tabbouleh, mandelbollar, hummus, kryddig tomatsås med mint och små söta majsmuffins.

Men, det var ju ett himla tjat om mat!? Nja, det ÄR faktiskt viktigt med mat. Om vi allesamman har ätit ordentligt innan vi sätter igång kommer ingen att vara skrikhungrig när tillfället är slut – vilket är lätt hänt annars. Sitter man med ett problem är det lätt att man sugs in och glömmer omvärlden – och ju hungrigare man blir desto svårare är det att koncentrera sig. Och när vi dessutom är så lyckligt lottade att ha en mästerkock i huset är det ju dumt att inte tala om det!

Vadå… git?

Idag är det dags för workshop! Det är Madeleine, som jobbar på tretton37 som håller i det och ska lära oss vad är git är och hur det används.

Madeleine berättar om workshopens innehåll

Git är ett versionhanteringssystem ursprungligen skapat av Linus Torvalds för att hantera källkoden till Linux.
Det är gratis, och distribuerat system så det finns ingen central lagring – detta gör att det blir ett snabbt och pålitligt system.

För att hantera git används kommandotolken, men det finns även GUI och tillägg till befintliga utvecklingsverktyg till hjälp för de som föredrar det.

Men vi sätter igång direkt med att använda terminalen! Dels ställer vi in vem det är som faktiskt använder git-kontot, och vilken e-mail adress som gäller. En av de första sakerna vi talar om är vad ett repository är – det fungerar ungefär som en mapp där man kan lagra sina filer. Vi går också igenom begrepp som add, commit, push, merge.. och vad är en branch? Hur viktig är master-branchen? Den är väldigt viktig, får vi veta. Och hur är det, jobbar man någonsin i master-branchen? Konsensus bland de som använder git i sitt arbete är ”man borde inte, men är man ensam kan det gå för sig” 🙂
deltagare arbetar med git

I kaffetermosens trygghet hörs hummanden och tangentknackande

Vi kommer också att använda github, och en trevlig funktion där är github pages – det går att lägga upp (även kallat ”deploya”) sina projekt så att vem som helst kan kika på dem.

En av dagens alla lärdomar: I Windows PowerShell går det att dra-och-släppa en fil för att få fram filvägen!

Nästa gång kommer vi att börja jobba med API-anrop, det ska bli spännande!